X
Тази оферта вече е разграбена!
» Виж всички активни оферти за Култура

Предпремиера на комичната опера "Пепеляшка" - на 29 и 30 Март в Държавна опера - Варна

Офертата е разграбена! от 23.03.2018г до 30.03.2018г
Грабнати ваучери:
23
Предоставено от: Държавна Опера Варна Център
Цени от: 20лв 10лв
Запиши се за известие при нова оферта от Държавна опера - Варна
Email:

За офертата

В рамките на 19-ти Великденски музикален фестивал за първи път в Държавна опера - Варна ще се представи комичната оперна драма от Джокино Росини, по едноименната приказка на Шарл Перо!

Предпремиера на комичната опера "Пепеляшка":

Варианти на офертата:
На 29 Март от 19:00ч 10 лв вместо 20 лв
На 30 Март от 19:00ч 10 лв вместо 20 лв

Повече за спектакъла:

Комична опера в 2 действия (4 картини) от Джоакино Росини
Либрето - Джакопо Ферети
Диригент - Николета Конти
Режисьор - Eкта Кара
Диригент на хора - Цветан Крумов

В главните роли:
• Дон Рамиро - Пабло Камесейе, Георги Султанов
• Дандини - Свилен Николов, Венцеслав Анастасов
• Дон Манифико- Делян Славов, Людмил Петров
• Клоринда - Ирина Жекова, Мария Павлова, Галина Великова
• Тисбе - Вяра Железова, Аделина Попова
• Анджелина, под името Пепеляшка - Петя Петрова, Силвия
Ангелова,
• Алидоро - Евгений Станимиров

Постановката на "Пепеляшка" през 2018г с международен екип е първа в историята на Варненската опера. За диригент-постановчик е поканена добре познатата ни от Опера в Летния театър и други спектакли на Варненската опера, именитата Маестра Николета Конти, единствената италианка, удостоена от президента на Италия с почетното звание "Кавалер на Република Италия" за успехите си на международната оперна сцена.

Режисурата е дело на турската режисьорка Екта Кара, сценографията и костюмите, с подчертано съвременна визия, са предоставени от Истанбулската опера, с която Държавна опера Варна поддържа партньорски взаимоотношения. Диригент на хора е Цветан Крумов. "Пепеляшка или триумфът на добродушието" е комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото на Джакопо Ферети следва сюжета на едноименната приказка от Шарл Перо. Росини е на 25 години, когато написва "Пепеляшка", но вече има зад себе си поредица оперни бисери като "Севилският бръснар", "Танкреди", "Италианката в Алжир" и други.

В световната оперна съкровищница "Пепеляшка" се смята за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Росини е трябвало да я композира само за 3 седмици, поради което използва готовата вече увертюра от "Вестникът", една своя предишна опера-буфа, както и част от ария в "Севилският бръснар". Публиката не забелязва тези детайли и приема доста вяло премиерата на "Пепеляшка" на 25 януари 1817г в "Театро Вале" в Рим. Но скоро след това операта придобива голяма популярност както в Европа, така и в САЩ. Нещо повече - "Пепеляшка" оспорва първенството на "Севилският бръснар" почти през целия XIX век. През 60-те години на XX вeк музиката на Росини се радва на истински ренесанс.

В първия предпремиерен спектакъл на 29 Март ще аплодираме изтъкнатия испански Росиниев тенор Пабло Камесейе в коронната му роля на Дон Рамиро. На 30 Март в образа на така желания от всички девойки на бала принц на Салерно ще се превъплъти Георги Султанов, в чийто репертоар тази роля също отдавна присъства.

Пабло Камесейе - Тенор
Испанският тенор Пабло Камесейе започва музикалното си образование в Аржентина. Дебютира в Буенос Айрес в"Matthaeus Passion"от Бах и "Рита" на Доницети още преди да влезе във Виенската консерватория. Забележителната лекота във високия регистър и светлият му теноров тембър са подходящи за белкантови опери и особено за многообразния Росиниев репертоар, който той усъвършенства с Маестро Алберто Зеда в Академия "Росиниана" в Песаро. Изключително трудната партия на Линдоро от "Италианката в Алжир" на Росини е една от коронните му роли, с която гастролира в Megaron Mousikis в Атина, Aalto Theater в Есен, TeatroLiricoSperimentaleв Сполето. В Teatro San Carlo в Неапол блестящо се изявява в най-известната творба на Росини "Севилският бръснар". Забележително е участието му в по-сериозни произведения на Росини като "Вилхелм Телl" в оперния фестивал "Еva Marton" в Miscolcи Националния театър на Полша, където си партнира с Ренато Брузон.

У нас оп. "Пепеляшка" от Дж. Росини е поставена за първи път на 13 Декември 1968 с голям успех от режисьора проф Петър Щърбанов, диригента проф. Борис Хинчев и сценографката Мариана Попова.

Прочети още

Условия

Валидност на ваучера: от 29 Март до 30 Март 2018г

Ваучерът не е билет и трябва да се замени за такъв на касата на операта, най-късно до 60 минути преди началото на спектакъла.

Комичната опера "Пепеляшка" ще се представи на 29 Март (Четвъртък) и на 30 Март (Петък) от 19:00ч в Държавна опера - Варна

Офертата важи за място на втори балкон - 1 и 2 ред.

Прочети още
4.80 от 718 оценки
217
612 · 85%
72 · 10%
21 · 3%
6 · 1%
7 · 1%
Йосиф преди 5 месеца
Прекрасна опера
 · подкрепям!
Светлана преди 5 месеца
Много хубаво
 · подкрепям!
Анета преди 5 месеца
Едно невероятно професионално и емоционално изпълнение! Поклон!
 · подкрепям!
Аня преди 5 месеца
Прекрасен спектакъл!
 · подкрепям!
rosen преди 5 месеца
Много лесно закупуване на билети, избор на места, безкасово обслужване.Препоръчвам.
 · подкрепям!
Милена преди 5 месеца
Очаровани сме.
 · подкрепям!
Boryana преди 6 месеца
Невероятен концерт! :)
 · подкрепям!
Zlatan преди 6 месеца
Много хубаво
 · подкрепям!
Гордън преди 7 месеца
Всичко беше наред :)
 · подкрепям!
Светлана преди 7 месеца
Добре
 · подкрепям!
още отзиви
Адрес и контакти
Варна, Център, пл. Независимост 1
Тел.:
052/ 6** *** (скрит), 052/ 6** *** (скрит)
Раб.Вр:
Понеделник - Събота: 10:00 - 20:00ч; Неделя: 10:00 - 16:00ч (каса).
Профил
Офертата е осигурена от Държавна Опера Варна
За фирмата

Държавна опера - Варна е регистрирана на 6 Април 1947г и е официално открита на 1 Август същата година. Нейният първи директор е Стефан Николаев, а главен художествен ръководител е известният български певец Петър Райчев.

За кратко време под ръководството на младия диригент Руслан Райчев, хормайстора Димитър Младенов, Асен Манолов и художниците Асен Попов и Владимир Мисин се подготвя първата постановка - операта "Продадена невеста" от Б. Сметана.

Репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща една значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия.

Редица произведения се срещат за първи път с българския зрител на варненска сцена. Между тях са: "Така правят всички" от В. А. Моцарт - 1960г; "Кача и дяволът" от А. Дворжак - 1961г; "Годеж в манастира" от С. Прокофиев - 1962г; "Алберт Херинг" - 1964г и "Просяшка опера" от Б. Бритън - 1982г; "Норма" от В. Белини - 1972г; "Златното петле" от Н. Римски-Корсаков - 1973г; "Ариадна на Наксос" от Р. Щраус - 1975г; "Брачната полица" - 1977г и "Турчинът в Италия" от Дж. Росини - 1988г; "Едип цар" от И. Стравински - 1995г; на балетите "Спартак" от А. Хачатурян - 1977г; "1001 нощ" от Ф. Амиров - 1983г и други.

Търсейки възможности за разширяване на зрителската аудитория, Държавна Опера Варна се обръща многократно и към оперетни творби - предимно от класиците на жанра: Ж. Офенбах, Й. Щраус, Фр. Лехар, И. Калман. Поставят се също съвременни мюзикъли и много детски спектакли.

Организира от 2000г всяка година Коледен и Великденски музикален фестивал, а от 2010г и "Опера в Летния театър", ежегодно открива и участва активно в Международния музикален фестивал "Варненско лято", както и в редица други художествени форуми.

Гастролирала е в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия и др.

Показателни за престижа на Държавна Опера Варна са и многобройните гастроли на именити оперни изпълнители като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Питър Глосоп, Елена Николай, Ава Джун Купър, Зинаида Пали, Николае Херлея, Елена Образцова, Владимир Атлантов, Емил Иванов, Веселина Кацарова, Галина Савова, Иван Консулов, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Надя Кръстева и други.

От 1999г Държавна Опера Варна се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

С Постановление № 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010г се обединяват Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Оперно-филхармонично дружество Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна с директор Славчо Славов. След обединението ДТ "Стоян Бъчваров" запазва името си, докато Оперно-филхармонично дружество Варна се преобразува в Държавна опера Варна. След проведения конкурс от 20 декември 2010г директор на ТМПЦ Варна става Даниела Димова.

Повече за Държавна Опера Варна прочетете в историческата студия на д-р Любомир Кутин "Варна - култура, традиции", публикувана в поредицата "Книги за Варна", издателство "Морски свят", 2008г.

Още за Държавна опера - Варна вижте в профила им в Grabo.bg

Офертата е осигурена от ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР-ВАРНА, ЕИК: BG175932425.

Предишни оферти362
Виж още
Още оферти за Културни и спортни събития
Сборният моноспектакъл "Мариус 50" - на 14 Юли
15 лв. 14.07
77 : 53 : 45
120 от 141 Летен театър
« Обратно към всички оферти

Въпрос

Изпрати