X
Тази оферта вече е разграбена!
» Виж всички активни оферти за Култура

Премиерна вечер с Балет Арабеск! Спектаклите "Следобедът на един фавн", "Данцон 2" и "Вода" - на 23 Май в Музикален театър

Офертата е разграбена! от 15.05.2019г до 23.05.2019г
Грабнати ваучери:
17
Предоставено от: Балет Арабеск Център
Цена: 20лв 10лв
Запиши се за известие при нова оферта от Балет Арабеск
Email:

За офертата

Балет Арабеск ви кани да изживеете емоцията на три вълнуващи премиерни спектакъла! Споделете възторга от прекрасното изпълнение на танцьорите в тези незабравими представления!

Спектаклите "Следобедът на един фавн", "Данцон 2" и "Вода" на Балет Арабеск - на 23 Май от 19:00ч в НМТ "Стефан Македонски" 10 лв вместо 20 лв

Повече за спектаклите:

"Следобедът на един фавн" - хореография - Мила Искренова
и две миниатюри
"Данцан 2" - хореография - Боряна Сечанова
"Вода" - хореография - Филип Миланов

"Следобедът на един фавн"
Музика: Клод Дебюси
Хореография: Мила Искренова
Изпълняват: Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Константина Ханджиева, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Филип Миланов, Светлозар Тинев.

През 2018 се отбелязаха 100 години от смъртта на Клюд Дебюси. Непреходната стойност на неговите музикални шедьоври се появява на сцената на Балет Арабеск със "Следобедът на един Фавн". Наред с музиката от всеизвестния прелюд, в спектакъла се използват композиции на Дебюси за сиринг флейта, както и едноименната поема на Стефан Маларме, (по която е написан прелюда "Следобедът на един Фавн"), рецитирана на френски. В музикалната среда е включена и картина от природни звуци.
Хореографията на Мила Искренова интерпретира основните иновативни принципи, заложени в хореографията на Нижински: разработки на антични изображения и скулптури, силна изобразителност и поетичност, Партиите на Фавна и шестте нимфи са разпределени между 12 танцьори на Арабеск. Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова, която е консултант по визията на пиесата. Музикален консултант е Весела Цанкова.

Огромен публичен скандал и полицейска забрана била първоначалната реакция на "L'après-midi d'un" на Нижински, която има премиера на 29 май 1912г, откривайки нова страница в историята на Les Saisons Russes. Когато прави хореографията на "Следобедът на един фавн", Нижински се уповава на древногръцките скулптури и фрески. Поради това създава една изключително "статична" хореография. Едноизмерна. Като добавим и скандалните костюмите на Бакст, особено този на Фавна, Дягилев е силно притеснен и иска да спре спектакъла, ако не се реформира. Нижински отказва да го промени и 'Фавнът' излиза през 1912 в Париж. Публиката е поразена, но аплодира силно. На премиерата аплаузът бил толкова силен, че Нижински наредил веднага да се изпълни целият спектакъл на бис. Така и станало.

Всички парижки ежедневници отразяват премиерата, а в един от най-престижните спектакли на Нижински е напълно разгромен... Тогава се намесва скулпторът Огюст Роден, вече утвърден в арт средите авторитет, който анализира хореографията от своя гледна точка и убедително я защитава с възхитата си. Това обръща нещата в полза на спектакъла.

Чувствената поезия на Маларме, импресионистичната музика на Дебюси, великолепните костюми на Бакст, иновативната хореография на Нижински и уникалният шанс на Дягилев, дават на света завладяваща миниатюра, която все още докосва сърцата на зрителите и възбужда въображението на онези, които се опитват да изградят отново Фавна - Кратка история за страстта на едно митично божество към една красива нимфа. Този изящен балет е изпълнен толкова блестящо от Нижински, че завинаги ще остане невъзможен стандарт за новите поколения изпълнители. Както казва Нижински със своята характерна лаконичност: "Аз съм Фавн".

"Данцон 2"
Музика: Артуро Маркес,
Хореография: Боряна Сечанова
Изпълнители: Даниела Иванова и Ервин Есен

"Видяхме един оркестър, в който музикантите буквално не докосваха земята. [...] И преди всичко видях на всяко едно лице нещо, което винаги съм вярвал, че музиката е - чиста радост. Общуване и радост."

Сър Саймън Ратъл

Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш човека, минаващ покрай теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш…

"Вода"
Музика: Йегиш Манукян
Идея и хореография: Филип Миланов
Изпълнители: Константина Ханджиева и Валери Миленков

Тя си проправя път през всичко, оставяйки диря след себе си!
"Вода" е съвременна танцова миниатюра, чийто обект е личността и нейната лична и интимна среда. Миниатюрата изследва самостоятелното моделиране на индивида - по какъв начин решенията, които взима, за да премине през определени ситуации и условия на физическото пространство, оказват влияние върху вътрешната му среда на възприятия, емоции и усещания.

В програмата ще видите още:
"Бла, Бла….", премиера 2015г
Музика: Джони Транк и Джус ансамбъл
Хореография: Морис Кози (САЩ)
Изпълнители: Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов

"Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, cool модата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за
разобличаване на късмета да живееш в постмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен, пъстър и нахакан." (П. Пламенов)

Прочети още

Условия

Валидност на ваучера: 23 Май 2019 (Четвъртък)

Разпечатаният ваучер трябва да се замени за билет на касата на театъра, най-късно 60 минути преди началото на спектаклите.

Спектаклите "Следобедът на един фавн", "Данцон 2" и "Вода" на Балет Арабеск ще се представят на 23 Май (Четвъртък) от 19:00ч, в НМТ "Стефан Македонски".

Офертата важи за място на 6, 8 или 9 ред.

Прочети още
108
283 · 78%
58 · 16%
10 · 3%
5 · 1%
5 · 1%
Iskra преди 3 месеца

Спектакълът "Опера Дива" бе чудесен! Балетът "Арабеск" е Уникален! Прекрасно преживяване! Благодаря Ви! Препоръчвам на всеки да се наслади на това представление.

Еглаида преди 3 месеца

Великолепни!
Уникални!
Остават те без дъх.
Невероятна постановка изпълнена с мисъл, финес, класика в съвременен стил.

Благодаря за блаженството, с което ни дарихте!

Желая на целия екип да са все така положително заредени и отдадени на изкуството! Бъдете живи и здрави! Чувствам се горда бъл

elena преди 4 месеца

"Опера Diva" - Изключително изживяване! Превъзходно изпълнение, хореография и постановка! Браво!!!

Емилия преди 4 месеца

"Кармина Бурана" и "Ромео и Жулиета".

ЕЛЕНА преди 5 месеца

Много съм доволна

Pentcho преди 7 месеца

отлрично представление,върховно преживяване,осветление на свитовно равнище!

Силвия преди 7 месеца

Чудесен спектакъл, коректно и бързо със заявения ваучер си взех билет на касата.

Жени преди 8 месеца

Представлението беше прекрасно!

Galina преди 8 месеца

Красиво и новаторско

ДОНКА преди 8 месеца

Фантастична постановка

още отзиви
Адрес и контакти
София, Център, бул. Васил Левски 100
Тел.:
02/ 943 ** ** (скрит)
Раб.Вр:
Вторник - Неделя: 09:30 - 19:30ч (каса).
За фирмата

50 години Балет Арабеск!

Балет Арабеск, създаден през 1967г, е единствената авторитетно наложила се трупа в България за осъществяване на съвременни постановки, базирани на неконвенционалните тенденции в съвременния танц. От 2000 г. директор на трупата е хореографът Боряна Сечанова.

В репертоара си Арабеск има повече от 200 постановки, а през годините на своето съществуване е гостувал в десетки страни на петте континента, участвал е в множество международни продукции и танцови фестивали. Методът на отворена сцена дава възможност хореографи от България и от цял свят да осъществяват свои спектакли, различни по стил и различни по отношение на използваните съвременни танцови техники.

Още за Балет Арабеск вижте в профила им в Grabo.bg

Офертата е осигурена от ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР-СОФИЯ, ЕИК: 000670812.

Предишни оферти98
Виж още
Още оферти за Културни и спортни събития
Гледайте представлението "Кой си ти?" на 12 Септември
7 лв. 12 лв. 12.09
07 : 16 : 20
Център
Концерт на S.A.R.S. - на 29 Август
20 лв. 29.08
95 : 17 : 20
20 грабнати Стадион Юнак бул. Евлоги и Христо Георгиеви 38
« Обратно към всички оферти

Въпрос

Изпрати