На вълнуващо еднодневно приключение до красивото балканско градче Априлци ви канят от Мартини Турс! Ще ви отведат дотам специално за Празника на сланината и греяната ракия, а ще ви покажат и Троянския манастир!
Еднодневна екскурзия до Априлци на 22 Февруари:
Варианти на офертата: |
С отпътуване от Шумен |
36 лв
на човек
|
Разграбено |
С отпътуване от Варна |
38 лв
на човек
|
Разграбено |
Офертата включва:
• Транспорт с комфортен туристически автобус 3*;
• Посещение на Троянския манастир;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.
Допълнителни услуги:
• Входни такси за посещаваните обекти.
Програма на пътуването:
Отпътуване в 05:30ч от Варна (ул. Антим I), с кратки почивки по пътя. Преди обяд - пристигаме в Троянски манастир "Успение Богородично", който се намира до село Орешак, на 10км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигиален, т.е. подчинен на Патриаршията, а не на Ловчанския владика, а в България има още два такива - Рилският и Бачковският. Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона на света Богородица Троеручица. Много хора търсят решение на своите проблеми чрез нея, а стотици вярващи на ден минават през манастира, за да ѝ се поклонят. Много хора казват, че света Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими. Даже преди няколко години се забелязало по иконата да бликат сълзи, които засилили още повече интереса на вярващите към манастира. Всяка година на храмовия празник Света Богородица на 15 Август иконата се изнася и хората ѝ се покланят, а през останалото време тя се намира в църквата на манастира.
Отпътуване за Априлци. Традиционно в града Месни Заговезни се отбелязват с уникалния по рода си кулинарен Празник на сланината и греяната ракия. Щандове, пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба конкурс, на която са представени само ястия, приготвени със сланина, традиционни гозби и ловджийски мезета радват всички гости, дошли на празника. Участие взимат майстори на вкусния деликатес и местни домакини, които са ненадминати в кулинарните си произведения. За доброто настроение се грижат самодейни състави и танцови групи. Празникът на сланината и греяната ракия е съпътстван от няколко кулинарни конкурса - за най-дебела сланина, за най-шарена сланина, за оригинален шашлик съссланина на жар и традиционни местни рецепти за консервиране на сланина. Специално внимание заслужава т. нар. Бабина гозба, която се приготвя на живо в специален 80-литров чорбаджийски тиган, дарен от сем. Ана и Младен Пелови. Рецептата на Бабината гозба е 500 яйца, 20кг сланина и 30кг праз лук. Отпътуване за Варна в около 16:00ч. Пристигане в около 21:00ч.