X

Културен център Trakart

1 оферта
24 фена
42 ваучера
210 спестени
Информация за обекта

Културен център-музей Trakart съхранява и експонира безценно културно наследство - Римски подови мозайки от ІI-III век сл.Хр - късноантична жилищна сграда EIPHNH (ЕЙРЕНЕ) в подлез "Археологически" гр. Пловдив.

Културен център-музей Trakart е част от късноантичната жилищна сграда EIPHNH, която е паметник на културата от национално и световно значение. Комплексът се простира на площ от около 1600 кв.м., но е проучена само южната му половина, в която откритите помещения са обособени в две части (представителна и стопанска). Помещенията в югозападната част са домакинско-стопански – в тях е открито голямо количество битова керамика. В източната част се намират представителните помещения на жилищния комплекс, покрити с изящни многоцветни подови мозайки, които са разположени около перистилен двор (двор с колонада). Основно изображение в мозайката е женския образ на Ейрене с надпис „Добре дошли, щастливо пребиваване с Мир”.

Културен център-музей Trakart разполага с 500кв.м изложбена площ, от която:
• 160 кв. м. „in situ” антична римска подова мозайка от II-III век - перистилна сграда EIPHNH;
• Постоянна експозиция "Стъклото в античното изкуство”, проследяваща различни техники за работа със стъкло и смалт в рамките на 1000 години - от V в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр;
- Постоянна експозиция „Римски миниатюрен портрет” от I в.пр Хр. до I в сл. Хр;
• Постоянна експозиция „Прототракийски портрет”, който включва керамични предмети и съдове от неолит и енеолит – Култура ”Марица”.

Посетителите на музей Trakart се запознават с културното наследство чрез обзорно представяне и лектория с 3Д анимиран филм..

Музейният характер на Културен център-музей TRAKART с римската подова мозайка и с трите постоянни експозиции „Стъклото в античното изкуство”, „Прототракийски портрет”, „Миниатюрен мраморен портрет” в съчетание с Камерна зала „Тракарт”, разполагаща със 120 места, е една неповторима проява на синтез между античност и съвремие. Разположена в естетиката на античната обстановка, TRAKART е предпочитано място за концерти, представяния на книги, театрални постановки, презентации, семинари, изложби.

Trakart предлага разнообразие от реплики на тракийско културно наследство и стъклени изделия – уникати, изработени в ателиетата на Артцентър.

Културен център Trakart участва в Grabo.bg от 09 Септември 2013

Адрес и контакти
Тел.:
032/ 6** *** (скрит); 088 28* **** (скрит)
Раб. Вр:
Всеки ден: 09:00 - 19:00ч.
GPS:
N 42 08.694 E 24 45.114
3.90 от 7 оценки
2
Всички отзиви
3 · 43%
2 · 29%
1 · 14%
1 · 14%
Отзиви от Жени
3 · 43%
2 · 29%
1 · 14%
0 · 0%
1 · 14%
Mоника преди 7 години
хубаво,интересно място, което трябва всеки да посети.
 · подкрепям!
Здравка преди 7 години
Посетих обекта и не съм очарована ! Никой не ни обясни нищо за експонатите, пълна незаинтересованост от страна на 2-те служителки. На излизане исках да си закупя сувенир-копие на древен съд , но при запитване какво пртедставлява предмета и от кое съкровище е, ми отговориха, че не знаят !!!!
1 · подкрепям!
Други събития наблизо
Текущо 25 окт
Текущо 28 окт
Днес 30 окт
30 окт
Цени: 15 - 20 лв. Купи билет
София
Утре 31 окт
31 окт утре
Цени: 10 - 12 лв. Купи билет
Пловдив
31 окт утре
Пловдив
Други обекти наблизо18

Добави отзив за Културен център Trakart

Готово!
Обща оценка