X

Колекция "Музикалните инструменти на България" със 7 компактдиска, от Gega New

Офертата изтича след:
59:54:35
Грабнати ваучери:
0
Предоставено от: Gega New кв. Лагера
Цена: 84лв 67.20лв
Грабни ваучер

За офертата

Ако искате да направите автентичен подарък, който със сигурност ще донесе добро настроение, изберете музикалната колекция на Gega New! Насладете се на красивото съчетание на богатия роден фолклор и неподправения звук на българските инструменти!

Колекция "Музикалните инструменти на България": 7 компактдиска с изпълнения на гайда, зурна, тамбура, духов оркестър, гъдулка, кавал и акордеон 67.20 лв вместо 84 лв

Повече за продукта:

Колекцията от седем диска представя някои от най-обичаните инструменти (духови, гайда, кавал, зурна, гъдулка, тамбура и акордеон), застъпени в българската фолклорна традиция. Те са част от музикалното народно творчество на етнографските области. Записите са съхранили майсторството на изявени музиканти, които свирят солово, с малка група или в големи оркестри и показват развитието на инструменталните изпълнения в България.

Гайда
В програмата са включени записи на майстори-гайдари от всички фолклорни области - автентичните мелодии, обработки и авторски творби на фолклорна основа от Александър Райчев, Христофор Раданов, Костадин Атанасов, Христо Тодоров, Георги Андреев и Генчо Генчев. Особено интересна за почитателите на този инструмент ще бъде анотацията към компактдиска на проф. Манол Тодоров, който проследява произхода, развитието, устройството, разновидностите и разпространението на гайдата по света и в България.

Зурна
Българската инструментална фолклорна традиция включва много и разнообразни инструменти. Разпространението им е различно в различните фолклорни области, особено днес, когато част от тях са заменени с т. нар. "модерни" инструменти. Наред със старинните, те също вече са част от българския музикален фолклор. Зурната още в миналото е присъствала в музикалния живот на почти всички фолклорни региони. Днес обаче, я свързваме само с Югозападна България. Там все още няколко потомствени музиканти крепят зурнаджийската традиция. Сред най-изявените, безспорно, е родът Куртови от с. Кавракирово, Петричко. Невероятни виртуози, макар и представители на различни поколения, те представят в пълен блясък възможностите на зурната и нейното място в местната фолклорна традиция. В програмата са включени 16 техни изпълнения на българска традиционна музика, записани специално за това издание.

Тамбура

Тамбурата е част от инструментални групи и ансамблите за народни песни и танци, преживели истински разцвет през втората половина на ХХв. Тогава се оформя и характерен тамбурашки изпълнителски стил. Музикантът, който доказа, че тамбурата е равностойна на останалите народни инструменти със своите мелодически, хармонически и технически възможности е изтъкнат и самобитен музикант, Румен Сираков.

Духов оркестър
Бурното развитие на музикално-изпълнителското изкуство и композиторско творчество в първите свободни години води до създаването на професионални симфонични, оперни и камерни състави. Наред с тях се сформират и първите военни духови оркестри. Възникнали като естествена потребност на населението в българската държава след освобождението й от османско робство (1878 г.), днес без тях не минава нито един празник! В техния репертоар са застъпени маршове, полки, увертюри и т.н., както и хора или китки от български народни песни. Много от тогавашните български композитори създават творби за духов оркестър на фолклорна основа. Но най-големите майстори си остават Дико Илиев и Андрей Врачански. В албума са вклчени техни композиции за духов оркестър, също и на по-млади творци във фолклорната област: Георги Маджаров, Христофор Раданов и Александър Райчев.

Гъдулка
Обогатяваме колекцията "Музикалните инструменти в България" с един древен инструмент - гъдулка, който е променил съществено музикалното развитие на Европа. Епохалното откритие, което правят прабългарите - да се произвежда звук чрез триене на лък върху струна, а за извличане на различни по височина тонове - чрез поставяне на пръстите върху нея, т.е. чрез съответното скъсяване и удължаване - променя съществено музикалното развитие на Европа, Азия и Северна Африка. Така се полага началото на великата 1000-годишна еволюция на струнно-лъковите инструменти или т.нар. цигулков период. И днес гъдулковото свирене се развива и усъвършенства, като всеки един от големите майстори-гъдулари внася свои промени: в позиции, пръстова техника, начин на поставяне на пръстите върху струните и т.н. - нещо, в което ще се убедите от записите в тази програма.

Кавал

Българският музикален фолклор е самобитно, уникално явление в световната музикална култура. С този компактдиск Музикалните инструменти в България - кавал, добавяме още един инструмент към колекцията ни с български фолклорни инструменти. Кавалът е част от многовековната фолклорна традиция в България и е сред любимите инструменти, особено в Тракия и Добруджа. От тези два региона са и най-изкусните кавалджии-виртуози. Среща се и в други области, като едноставните кавали са предпочитани например в част от Западна България, а в Югозападните Родопи - "чифт кавали" - по два в една кавалница. Днес кавалът участва в оркестри, където има водеща функция, а талантливи музиканти постигат неподозирани технически възможности и разширяват неговите жанрови граници.

Акордеон

В българската фолклорна музикална практика акордеонът се появява през 20-те години на ХХ век. Няма сведения кой внася първия инструмент. В началото музикантите свирят само с дясната ръка. По-късно добавят и баси (лявата ръка) и макар, че европейската хармония не е характерна за нашата народна музика, тя навлиза в изпълненията на сформираните по онова време групи, съставени от акордеон, кларинет, цигулка… Този вид формация бързо се налага във фолклорното музикално пространство и в кратко време се създават подобни състави. Много са изпълнителите, които допринасят за популяризирането на акордеона във фолклорната музика. Част от тях са включени в това издание и представят различните етапи в развитието на акордеонното свирене.

Прочети още

Условия

Валидност на ваучера: от 4 Август до 2 Октомври 2020г

При грабване на ваучер посочете имената си, телефон за контакт и точен адрес за доставка (офис на Speedy или Еконт или личен адрес). В полето "Забележки" уточнете, ако желаете да получите колекцията дискове на място от адреса в София.

Доставката е за сметка на клиента, по ценоразпис на куриера. Извършва се в рамките на 2-4 работни дни след издаване на ваучер.

Можете да получите продукта и на място от адреса в София.

Прочети още
Адрес и контакти
Профил
Офертата е осигурена от Gega New
София, Лагера, ул. Боговец 6 или с доставка
Раб.Вр:
Понеделник - Петък: 10:00 - 16:00ч
Сайт:
За фирмата
Профил
Още за Gega New вижте в профила им в Grabo.bg

Музикална компания Gega New е създадена през 1992г с амбицията да представя и съхрани върховите постижения в областта на българската музикална култура и творчество. Каталогът включва: автентична и обработена фолклорна музика от различни региони на България, симфонична, камерна, оперна, литургична, хорова музика, творби на български композитори и компактдискове с детски приказки и песни. Част от изданията са обединени в поредици, чрез които не само се популяризират музикални произведения и изпълнители, но и в дългосрочна перспектива остават като интелектуално наследство за следващите поколения.

Повече информация за Gega New можете да откриете на адрес geganew.com.

Офертата е осигурена от ГЕГА-НЮ ООД, ЕИК: BG040882431.

Още оферти за Пазаруване
Копиране на снимки в размер по избор
9.95 лв. 28.09 - 28.10
35 : 54 : 35
8 грабнати Център
За стройна фигура! Диетичен протеин Body PRO-2 D
97.90 лв. 195.80 лв. 25.09 - 27.11
11 : 54 : 35
3 грабнати
Мултикукър Brock с 36 програми за готвене, 5 литра вместимост, керамично покритие и безплатна доставка
89.90 лв. 25.09 - 29.10
11 : 54 : 35
1 грабнат
Детокс за организма! Хранителна добавка с 30 таблетки
20.30 лв. 29 лв. 25.09 - 7.11
11 : 54 : 35
Бургас
Предпазен калъф за смартфон Magic Skin 360° със стъклен протектор - за Samsung, iPhone, Huawei или Xiaomi
10.99 лв. 20 лв. 25.09 - 25.10
11 : 54 : 35
4 грабнати
12-листов стенен календар за 2021г - с една или три секции, плюс снимка на клиента и дизайн по избор
4.40 лв. 8.80 лв. 25.09 - 10.01
11 : 54 : 35
2 грабнати Бургас
Двулицев матрак Smart, с размер по избор
101 лв. 25.05 - 25.10
59 : 54 : 35
2 грабнати Пловдив
Метален простор за таван с UV защита - произведен по патентована технология
33.60 лв. 42 лв. 2.08 - 31.10
11 : 54 : 35
1 грабнат Казичене
Единичен или двоен двулицев спален комплект от ранфорс в червено и синьо
34.16 лв. 48.80 лв. 12.09 - 12.10
83 : 54 : 35
9 грабнати
-30%
Други разгледани оферти от потребители
Сгъваема термо кошница Faltbarer, в цвят по избор
13.99 лв. 28 лв. 24.07 - 5.10
59 : 54 : 35
24 грабнати
USB зарядно устройство за автомобил
11.40 лв. 4.08 - 5.10 8 грабнати Добрич
Българската настолна игра Кукер
69.90 лв. 13.03 - 31.10
12 : 54 : 35
13 грабнати
« Обратно към всички оферти
ГрабниЦена: 67.20лв 84лв

Въпрос

Изпрати